Categorie: Rocks


Ryoliet Rocks

Ryoliet

Een extrusief stollingsgesteente met een zeer hoog silicagehalte. Artikel door: Hobart M. King, Ph.D., RPG Rhyolite: een roze exemplaar van rhyolite met talloze zeer kleine vugs met enig bewijs van stromingsstructuren. Het hier getoonde exemplaar is ongeveer twee centimeter breed. Samenstelling van het stollingsgesteente: deze grafiek laat zien dat rhyoliet typisch bestaat uit orthoclase, kwarts, plagioclase, mica's en amfibolen.

Lees Verder
Coquina Rocks

Coquina

Een poreuze kalksteen die bijna volledig uit fossiel afval bestaat. Artikel door: Hobart M. King, Ph.D., RPG Coquina: Coquina verzameld in Florida. Dit exemplaar meet ongeveer 9 centimeter breed. Public Domain-foto door Mark A. Wilson van het Department of Geology, The College of Wooster. Klik om te vergroten.

Lees Verder
Stollingsgesteente en vulkanische rotsfuncties Rocks

Stollingsgesteente en vulkanische rotsfuncties

Wanneer gesmolten rotsmateriaal afkoelt, kan een grote verscheidenheid aan geologische kenmerken worden gevormd. Artikel door: Terri Cook, M.S. Hoewel alle stollingsgesteenten worden gevormd door het stollen van gesmolten materiaal, kunnen ze er heel anders uitzien en kenmerken hebben, afhankelijk van de samenstelling van het oorspronkelijke materiaal en waar het precies is afgekoeld.

Lees Verder
Kwartsiet Rocks

Kwartsiet

Het metamorfe gesteente bestaat bijna volledig uit kwarts. Artikel door: Hobart M. King, Ph.D., RPG Kwartsiet: een monster van kwartsiet met zijn conchoidale breuk en korrelige textuur. Het afgebeelde exemplaar is ongeveer vijf centimeter breed. Wat is kwartsiet? Kwartsiet is een niet-afgeplooide metamorfe rots die bijna volledig uit kwarts bestaat.

Lees Verder
Foto's van stollingsgesteenten Rocks

Foto's van stollingsgesteenten

Foto's van gemeenschappelijke intrusieve en extrusieve soorten Igneous Rock Artikel door: Hobart M. King, Ph.D., RPG Andesiet is een fijnkorrelige, extrusieve stollingsgesteente die voornamelijk bestaat uit plagioclase met andere mineralen zoals hoornblende, pyroxeen en biotiet. Het afgebeelde exemplaar is ongeveer vijf centimeter breed.

Lees Verder
Foto's van sedimentaire rotsen Rocks

Foto's van sedimentaire rotsen

Foto's van gangbare soorten clastic, chemische en organische sedimentrots. Artikel door: Hobart M. King, Ph.D., RPG Breccia is een clastic sedimentair gesteente dat bestaat uit grote hoekige fragmenten (over een diameter van meer dan twee millimeter). De ruimtes tussen de grote fragmenten kunnen worden opgevuld met een matrix van kleinere deeltjes of een mineraal cement dat het gesteente samenbindt.

Lees Verder
Steenkool door een microscoop Rocks

Steenkool door een microscoop

Het is veel meer dan een zwarte steen! Artikel door: Hobart M. King, Ph.D., RPG Spalkkool: dit is een sterk vergroot beeld van spalkkool in doorvallend licht. Het grote gele object in het midden van dit beeld is een spore - een reproductieve cel van de koolvormende vegetatie. Het is ongeveer twee millimeter lang.

Lees Verder
Foto's van metamorfe rotsen Rocks

Foto's van metamorfe rotsen

Foto's van gewone foliëring en niet-foliëring Metamorfe gesteentetypes Artikel door: Hobart M. King, Ph.D., RPG Amfiboliet is een niet-foliëring metamorfe rots die zich vormt door herkristallisatie onder omstandigheden van hoge viscositeit en gerichte druk. Het bestaat voornamelijk uit hoornblende (amfibool) en plagioclase, meestal met zeer weinig kwarts.

Lees Verder
Graniet Rocks

Graniet

Wat is graniet? Waar wordt graniet voor gebruikt? Artikel door: Hobart M. King, Ph.D., RPG Graniet: het bovenstaande exemplaar is een typisch graniet. Het is ongeveer twee centimeter breed. De korrelgrootte is grof genoeg om herkenning van de belangrijkste mineralen mogelijk te maken. De roze korrels zijn orthoclase veldspaat, en de heldere tot rokerige korrels zijn kwarts of muscoviet.

Lees Verder
The Sliding Rocks of Racetrack Playa Rocks

The Sliding Rocks of Racetrack Playa

Artikel door: Hobart M. King, Ph.D., RPG Een glijdende rots die een lang spoor over het oppervlak van Racetrack Playa heeft verlaten. Sommige nummers zijn honderden meters lang! (Zie hieronder voor nog meer glijdende rockfoto's.) Afbeelding copyright iStockphoto / Steve Geer. The Sliding Rocks Mystery Een van de meest interessante mysteries van Death Valley National Park zijn de glijdende rotsen bij Racetrack Playa (een playa is een droge bodem van het meer).

Lees Verder
Shale Rocks

Shale

Schalie is de meest voorkomende sedimentair gesteente en bevindt zich wereldwijd in sedimentaire bekkens. Artikel door: Hobart M. King, Ph.D., RPG Schalie: schalie breekt in dunne stukken met scherpe randen. Het komt voor in een breed scala aan kleuren, waaronder rood, bruin, groen, grijs en zwart. Het is het meest voorkomende sedimentair gesteente en wordt wereldwijd in sedimentaire bekkens gevonden.

Lees Verder
Zeepsteen Rocks

Zeepsteen

Wat is speksteen? Hoe vormt het zich? Hoe gebruik je het? Artikel door: Hobart M. King, Ph.D., RPG Speksteen: een metamorf gesteente dat voornamelijk bestaat uit talk met verschillende hoeveelheden andere mineralen zoals mica, chloriet, amfibolen, pyroxenen en carbonaten. Het is een zachte, dichte, hittebestendige rots met een hoge specifieke warmtecapaciteit.

Lees Verder
Diatomiet Rocks

Diatomiet

Het sedimentair gesteente dat wordt gebruikt als filter, absorberend middel, vulmiddel, schuurmiddel en meer. Artikel door: Hobart M. King, Ph.D., RPG Diatomiet als bierfilter: Diatomiet heeft een zeer kleine deeltjesgrootte, een hoge porositeit en is relatief inert. Dat maakt het een uitstekend materiaal voor gebruik als filter. Veel van het in de Verenigde Staten gebrouwen bier wordt gefilterd door gemalen diatomiet, bekend als diatomeeënaarde.

Lees Verder
Vuursteen Rocks

Vuursteen

Een hard, taai materiaal, dat al miljoenen jaren door mensen wordt gebruikt. Artikel door: Hobart M. King, Ph.D., RPG Vuursteenknoop: Vuursteen is een variëteit van microkristallijne of cryptokristallijne kwarts. Het komt voor als knobbeltjes en concretionaire massa's, en minder vaak als een gelaagde afzetting. Het breekt consistent met een conchoidale breuk en was een van de eerste materialen die door vroege mensen werden gebruikt om gereedschappen te maken.

Lees Verder
Zandkorrels van over de hele wereld Rocks

Zandkorrels van over de hele wereld

Zand kan een van de meest interessante materialen zijn wanneer het door een microscoop wordt bekeken! Gobi-woestijnzand: sterk afgeronde zandkorrels uit de Gobi-woestijn van Mongolië. Door de wind geblazen zand heeft herhaalde kleine inslagen terwijl het langs het aardoppervlak stuitert. Deze inslagen schuren geleidelijk scherpe uitsteeksels van de korrels af en geven hun oppervlak een "matte" glans.

Lees Verder
Fylliet Rocks

Fylliet

Een foliated metamorfe rots bestaat voornamelijk uit minuscule micakorrels in parallelle uitlijning. Artikel door: Hobart M. King, Ph.D., RPG Phyllite: een exemplaar van phyllite dat het glanzende en gerimpelde oppervlak vertoont dat gebruikelijk is voor dit gesteentetype. Wat is phylliet? Phyllite is een bladvormig metamorf gesteente dat is blootgesteld aan lage niveaus van hitte, druk en chemische activiteit.

Lees Verder
Het vele gebruik van marmer Rocks

Het vele gebruik van marmer

Gebruikt in monumenten, steenslag, cosmetica, farmaceutische producten en meer. Artikel door: Hobart M. King, Ph.D., RPG Taj Mahal De Taj Mahal is een van de mooiste en beroemdste gebouwen ter wereld. Het werd gebouwd tussen 1632 en 1653 als een mausoleum voor Mumtaz Mahal, de derde vrouw van Mughal-keizer Shah Jahan.

Lees Verder
Andesiet Rocks

Andesiet

Artikel door: Hobart M. King, Ph.D., RPG Andesiet: het afgebeelde exemplaar is ongeveer vijf centimeter breed en heeft een porfyritische textuur. Samenstelling van het stollingsgesteente: deze grafiek laat zien dat andesiet meestal bestaat uit plagioclase, amfibolen en mica's; soms met kleine hoeveelheden pyroxenen, kwarts of orthoclase.

Lees Verder
Peridotiet Rocks

Peridotiet

Een groep ultramafische rotsen, waaronder Kimberlite. Ze bevatten soms chromiet of diamanten. Artikel door: Hobart M. King, Ph.D., RPG Kimberlite met diamant: Kimberlite, de rots die in veel diamanten pijpen voorkomt, is een variëteit aan peridotiet. Het bovenstaande exemplaar is een stuk kimberliet met talloze zichtbare korreltjes flogopiet en een octaëdrische diamantkristal van zes millimeter van ongeveer 1.

Lees Verder
Gneis Rocks

Gneis

Artikel door: Hobart M. King, Ph.D., RPG Gneiss: het afgebeelde exemplaar is ongeveer vijf centimeter breed. Het is gemakkelijk om de "zout en peper" banding van deze rots te zien. Wat is Gneiss? Gneis is een bladvormig metamorf gesteente dat wordt geïdentificeerd door zijn banden en lenzen van verschillende samenstelling, terwijl andere banden korrelige mineralen bevatten met een in elkaar grijpende textuur.

Lees Verder